лого ОП РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ 2014-2020
Предстоящо лого на програмата за периода 2014-2020г., одобрено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството/ автор на логото: Самуил Лефтеров

 

 

oop_rrLogoПредмет: Програмата финансира инфраструктурни проекти за интегрирано развитие на градовете, регионална и местна пътна инфраструктура, устойчиво развитие на туризма, регионални и местни мрежи за сътрудничество.

Общ бюджет: Общият бюджет в седемгодишната рамка 2007 – 2013г. е на стойност 1 601 млн.евро, от които средства от ЕС в размер на 1 361 млн.евро и национално съфинансиране в размер на 240 млн. евро.

Програмен период: 2007 – 2013 г.

Бенефициенти: Бенефициенти на програмата са общини, областни администрации, общински фирми, сдружения на общини, НПО с местно представителство.

Управляващ орган: Главна Дирекция “Програмиране на регионално развитие” в МРРБ, която има 6 отдела в районите на ниво 2.

http://www.bgregio.eu/

 

 

 

▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃


 

КОНСТАТИРАНИ ПРОБЛЕМИ СЛЕД МОНИТОРИНГ НА КУПФЕС:

 

alarm

Изпълнението на ОПРР в периода 2007-2010 г. е белязано от два провала, които се превръщат в емблематични за българското управление на европейските средства, и в международен скандал поради безпрецедентния характер. Те са предизвикани от проверките на ОЛАФ, довели до публични разкрития и съдебни процеси за мащабни конфликти на интереси в държавен фонд „Републиканска пътна инфраструктура” (ДФРПИ). Разкритото сключване на договори за изпълнение между ръководителя на ДФРПИ Веселин Георгиев и фирма „Биндер”, ръководена от неговия брат, става причина за провеждането на мащабни проверки на европейските и впоследствие на националните контролни и разследващи органи, в чиито отговорности попада наблюдението на финансовата дисциплина и в частност усвояването на структурните фондове. В резултат на тези разкрития ЕК отнема акредитациите на две от българските изпълнителни агенции по програма ФАР. Така през м.януари 2008 г. са замразени 217 млн. евро за рехабилитация и изграждане на пътна инфраструктура по ОПРР едновременно с други европейски средства със същото предназначение: 144 млн. евро по програма ИСПА и близо 50 млн. евро по програма ФАР.

▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃▃


 

 

ЛОШИ ПРИМЕРИ:

⛔⛔⛔  Проблеми с детските градини във Варна.

Общински съветници поискаха администрацията спешно да им даде информация за сключената обществена поръчка за саниране на детските градини във Варна. По техни наблюдения ремонтите се извършват “на тъмно” и некачествено. „Този тип търгове се печелят от фирми с ниски оферти. В последствие те искат анекси към договорите, за да извършат качествено ремонтите или ги приключват до даден етап и след това извиват ръцете на администрацията за още пари.“, каза по време на заседанието на комисията „Собственост и стопанство“ към ОбС един от съветниците.

Конкретно в случая с детските градини фирмата изпълнител – “Заводски строежи” – Девня поставя неотваряеми прозорци при ремонтите. Освен това никой от директорите на забавачките не разполагал с копие на договора между общината и изпълнителя. По този начин те не можели да следят какви са задълженията на строителите и колко от тях изпълняват. Според друг съветник обаче, те не са строителен надзор, за да следят за реализацията на проекта.

⛔  Недоумение буди и това защо ремонтите са стартирали толкова късно. Те е трябвало да започнат в летните месеци, когато децата не са на детска градина. Сега родителите се чудят какво да правят 3-4 месеца, когато забавачките са затворени.

Проектът за саниране на забавачките във Варна се финансира по ОП „Регионално развитие“. Той е на стойност 5 млн. лв. Реализацията му предвижда да се ремонтират 27 детски заведения. Това ще става поетапно, а за да се осъществи, децата ще бъдат вадени от градините. ⛔  Всяка от 27-те детски градини ще бъде затворена за по 3-4 месеца. Само част от малчуганите обаче ще бъдат пренасочвани в други забавачки.

Този пример не е показателен само за Община Варна. Подобна схема може да се открие във всички общини където програмата действа.

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s