logo Партньорство през ранните етапи на Кохезионната политика за периода 2014-2020 г.

 

Основната ценност за нашия екип (SFteam) е сътрудничеството. Дългосрочната цел е да гарантира регионалното развитие и Кохезионната политика – включително използването на фондовете от Общата стратегическа рамка на ЕС – в държавите от Централна и Източна Европа да се извършват по устойчив начин. За да се постигне това на европейско, национално, регионално и местно равнище, ние считаме за важно сътрудничеството между политиците и всички заинтересовани страни: гражданите, общините, неправителствените организации и предприемачите.

По отношение на фондовете за изпълнение на Кохезионната политика на ЕС ние сме в критичен период. Въпреки че за нещастие законодателната рамка – която освен всичко останало дефинира минималните изисквания за партньорство – все още се разработва, програмирането за това, как да се изразходват около 336 милиарда евро между 2014 и 2020г. вече е стартирало.

Разбира се, че силно европейско и национално законодателство е важно за осигуряване на съответното партньорство по време на програмирането, но тяхното реализиране зависи от волята и компетентността както
на гражданите, така и на участващите институции. В началото на 2012 г. SFteam разработи списък от мерки
(Чеклист), необходими за смисленото приложение на принципа на партньорство при програмиране на Кохезионната политика и на всеки един етап от политическия цикъл1. От тогава до сега ние сме го разпространили сред официалните власти и НПО и сме изпробвали готовността за прилагане на препоръките между официалните власти и полезността им за НПО сектора.

За да изпълним нашата роля на организация-пазач, в това изследване ние сме обобщили какво се случи в CEE държавите (България, Чехия, Унгария, Латвия, Полша, Румъния и Словакия) по време на програмирането за 2014-2020г., фокусирайки се върху темите за партньорството. Проведохме интервюта и поискахме обратна връзка от няколко правителства и НПО и решихме да представим ситуацията във всяка държава от перспективата както на правителствения, така и на НПО сектора. Твърде поучително е как изглежда един и същи процес от различните гледни точки.

Attachment Размер
sf_team_Principles-vs-Reality_bg_1126.pdf 393.76 KB

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s